[1-1]
Szőlős tea
Hozzávalók 4 pohárhoz:
6 dl citrom ízű jeges tea (vagy otthon készített, ízesített tea)
4 dl piros szőlőlé
4 csipet őrölt szerecsendió
4 csipet őrölt szegfűszeg
12 - 14 db jégkocka
szőlő a díszítéshez
|
Elkészítése: Keverje össze a teát a szőlőlével. Ízesítse szerecsendióval és szegfűszeggel. Szedjen jeget egy magas pohárba és töltse rá az italt. Kisebb szőlőfürttel díszítve nemcsak finom, hanem rendkívül mutatós is. |
Jeges gyümölcstea
Hozzávalók:
4 csomag filteres tea, vagy 4 tk teafű
2,5 dl forró víz
17 dkg méz
1,5 dkg friss, morzsolt mentalevél
2,5 dl narancslé
2 dl ananászlé
0,5 dl citromlé
12 db jégkocka, összetörve
1,5 liter szódavíz.
|
Elkészítése: Tegye a filteres teákat egy közepes tálba, és öntse rá a forró vizet, majd hagyja állni 10 percig, csak ezután vegye ki a teás zacskókat. Adja hozzá a mézet és a mentaleveleket, és alaposan keverje el. Mialatt egy nagy tálban összekeveri a gyümölcsleveket, a már elkészített teát fedje le és hagyja állni, majd 5-10 perc múltán szűrje le. A gyümölcsléhez adja hozzá a teát, hagyja lehűlni. A felszolgáláshoz töltse meg a kristálypoharakat a jégőrleménnyel, adagonként töltsön 1,2 dl-t a teakeverékből, aztán töltse tele a poharakat szódavízzel. Tálalja hidegen. |
Zöld tea
Hozzávalók 4 személyre:
1 teáskanál zöld tea
8 dl forró víz
|
Érdekes, hogy mialatt mi itthon jeges teával, jégbe hűtött italokkal hűsítjük magunkat, addig Közép- és Belső Ázsiában tűzforrón szervírozzák ugyanezt az italt. A sivatagos, forró éghajlatú vidékeken szomjúság csillapítására használják. A hazatérő családtagot, vagy érkező vendéget azonnal teával kínálják. Hűsítő hatása azon alapszik, hogy a nagy hőségből jött, felhevült ember tűzforrón megissza a teát, ettől hirtelen verejtékezni kezd, a nagy melegben a verejték egyszeriben elpárolog és a szervezet hőt veszít.
Elkészítése: Előmelegített porcelán teáskannába négy csészénként számítva 1 teáskanál zöld teát szórunk, majd ráöntjük a forró vizet. Ízlés szerint édesíthető, de ha mellé édes teasüteményt fogyaszt, szükségtelen a tea megízesítése.
|
Buharai zöld tea
Hozzávalók 4 személyre:
4 tk teafű
8dl forró víz
8 dl forró tej
|
Elkészítése: Szórjon az előmelegített porcelán kannába csészénként 1 teáskanál teafüvet és öntse le forró vízzel, majd tegye rá a kannára a tetejét és hagyja állni 2 percig. A víznek megfelelű mennyiségű tejet forralja fel, és kevergesse a teába. Forrón fogyassza. |
Karamellás tea
Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 csomag filteres tea
2 dl víz
2- 3 tk cukor
mk víz
ízlés szerint tej,
tejszínhab és fahéj a díszítéshez
|
Elkészítése: Készítse el a teát, majd fedje le és hagyja állni a főzetet. Ezalatt tegye a cukrot egy kis edénybe és a mokkáskanálnyi vizet hozzáadva (1 - 2 csepp) forrósítsa meg. Várja meg, míg a cukor világosbarna lesz, ekkor öntse ki egy porceláncsészébe. Öntse rá a teát- és ízlés szerint tejet. Díszítheti tejszínhabbal, amelynek tetejére fahéjat szór. |
|
[1-1]
|