Mely ételek a legtáplálóbbak az agyad számára?
2011.03.24. 19:36
- Omega3 zsírsavtartalmú ételek- melyek a szervezet, és az agy számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.
Dió, mogyoró, tökmag, lazac, hidegen sajtolt lenmagolaj.
- Lecitin tartalmú ételek- létfontosságú anyagokat tartalmaznak pl. kolint, melyből acetilkolin képződik, ami felelős az idegsejtek közötti kommunikációért.
Tojás, szója, napraforgómag, lenmag, földimogyoró, búzacsíra, borsó, lencse.
- Flavonoid tartalmú ételek- fokozzák a keringés hatékonyságát, így javul a szövetek vérellátása, valamint kiváló antioxidánsok, melyek védik a sejteket a káros hatásoktól.
Erdei gyümölcsök, áfonya, grapefruit, citrom, narancs, alma, meggy, csipkebogyó, paprika stb., zöld tea, jó minőségű étcsokoládé, vörösbor.
- Szőlőcukor- agyunk fő energiaforrása, mely működéséhez állandó cukorellátás szükséges
- Magnézium – szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez
Teljes kiőrlésű gabonák, zab, csírák, olajos magvak, hüvelyesek, kukorica, zöld növények, csalán.
Burgonya, barnarizs, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, csírák, sörélesztő, saláta, szójabab, tojás, máj.
Étrended összeállításánál fokozottan figyelj rá, hogy agyad mindig megkapja azokat a tápanyagokat, amelyekkel a leghatékonyabban tud működni.
Ha rendszeresen fogyasztasz a fenti ételekből, kiegyensúlyozottabb, szellemileg frissebb lehetsz, így könnyebben tudod venni az akadályokat, legyen szó akár tanulásról, munkáról, vagy bármilyen mindennapi tevékenységről.
|