B1 vitamin - thiamin
B1 vitamin - thiamin hatása a szervezetre:
- Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin tipus.
- Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
- A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerü adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
- Műtét, betegség és stressz alatt, nagyobb a szervezet szükséglete.
- Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
- Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.
B1 vitamin - thiamin természetes formái:
Hántolatlan rízs, korpás búza, zabliszt, korpa, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej és a legtöbb zöldségféle.
Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
Az B1-vitamin (tiamin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
- gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 30-800 μg
- zöldség, gyümölcs: 15-300 μg
- dió, olajos magvak: 100-2020 μg (felső érték a napraforgó)
- vaj, margarinféleségek, olaj, szalonna: 0-30 μg
- húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 μg
- halak: 20-100 μg
- tej: 50-180 μg
- tojás: 50-150 μg
Ajánlott napi adag: 50 mg
Megjegyzés:
A főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1 vitamint.
Aki sok cukrot fogyazt, dohányzik vagy iszik, jóval több B1 vitaminra van szüksége.
|