A vitamin
A vitamin - retinol, hatása a szervezetre:
- Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhény szempanasz kezeléseében van nagy segítségre.
- Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni llenállóképességet.
- Leröviditheti a betegségek lefolyását.
- A szövetek és a szervek külső rétegeit egésségesen tartja a mindennapokban.
- Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
- Erősíti a csontokat, gyorsítja a nővekedést.
- Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
- Külsőleg alkalmazva az ótvar a kelések a karbonkulusok és a nyílt fekélyek kezelésénél tesz hasznos szolgálatot
A vitamin - retinol, természetes formái:
Máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, és sárga gyömölcsök.
Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, be tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.
Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban
száraztészták: 0-0,04 µg
sajtos, túrós sütemények: 5-50 µg
zöldség, gyümölcs: 0-0,01 µg
vaj, margarinféleségek: 250-650 µg
húsok, húsipari termékek: 0,3-70 µg
májak, májkészítmények: 1500-1600 µg
szív, vese és készítmények: 5-500 µg
halak: 10-60 µg
tej: 30-100 µg
tojás: 350-600 µg
Ajánlott napi adag: 50 mg
Megjegyzés:
Fogamzásgátló tabletta szedése esetén, csökken az A vitamin szükséglet. Azoknál, akik koleszterin csökkentő gyógyszereket vagy készítményeket szednek, kevesebb A vitamin tud felszívódni, náluk a kiegészítés ajánlott.
|